Virtual Machine cannot start on a newly created Hyper-V server – “The Virtual machine could not be started because the hypervisor is not running”

5 Jul

 

On a vanilla Windows Server 2008 R2 Datacenter edition I was installing the Hyper-V role and the installation process went successful without any errors or warnings. Though, I am aware there is a pre-requisite of the Intel-Virtualization Technology (VT) and Data Execution Prevention  (DEP) assuming both were enable in the BIOS.

I started creating virtual machine in the Hyper-V Manager snap-in and went through the series of wizard. When I try to start the virtual machine I get the following error

Issue:

“The virtual machine could not be started because the hypervisor is not running”

Capture

Resolution:

After a lot of troubleshooting figured out that Data Execution Prevention option in the BIOS was not enable. Now I am slightly surprised why did the Hyper-V role installation completed successfully isn’t VT and DEP the pre-requisite of  the hyper-v role???

Anyways issue got resolved the moment DEP was enable in the BIOS.

If you like this post please leave your comments

Thanks,
Aresh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: